СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н

8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602

П РОТОКОЛ

№ 3

Днес, 28.03.2018 година се проведе заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана Станкова, Елена Христова, Сиво Сивов, Галя Хачадурян, Станимир Комбалов-членове на САК, Маргаритка Александрова – резервен член, Людмила Дякова-Председател на КС, Лиляна Стамова – Председател ДС. Гости на заседанието бяха Ралица Негенцова – Председател ВАС, Атанас Стоянов – член на ВАС и Лидия Атанасова – Разервен член ВАС

Заседанието се проведе при следния

Д Н Е В Е НР Е Д :

  • Доклад заизвършена проверка за наличие на основание за образуване на дисциплинарно производство по чл.137, ал.5 от ЗА по жалба.
  • Информация от срещата на 26.03.18 г. в ЦОА „Кр.Цончев“ по Решение 481,482 и 627 на ВАС и начина на електронното плащане на месечни вноски за ВАС.
  • Информация по подготовката на пролетната конференция на ВАОС в гр.Сливен.
  • Информация за подготовка на семинар на 21.04.2018 година и Деня на Българската конституция и юриста.
  • Утвърждаване на разходи;
  • Текущи въпроси:

Докл.: адв. Ив.Благоев

Докл.:адв.Ана Станкова

Докл.: адв.Т.Костов

Докл.: адв.Т.Костов и адв.Комбалов

Докл.: адв.Ана Станкова

  • Членски внос;
  • Сайта;

По точка първа: На основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК е възложил на адвокат ….., да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по преписка против адвокат ……, по подадено искане за проверка от М.Г.М.и Г.А.И. и двете от гр.Ямбол.

Адвокат …… е депозирал становище по подаденото искане, в което оспорва твърденията на жалбоподателките.

Адвокат …… е поканил за разговор първата жалбоподателка, но същата отказвала лична среща.

От извършената проверка адв……. е констатирал следното: Искането е подписано от г-жа М. и г-жа И., които са плиенти на адвокат …... Обвинението е , че адв…… ги е подвел с необосновано оптимистични прогнози относно изхода на делата им. Те са се доверили и на това основание са претърпели щети, изразени в държ.такси и други съдебни разноски. Искането е възмездяване на тези разноски от страна на адв.М….. От проверката на материалите констатирал, че изнесеното в искането за проверка не се потвърждава. Не е открил доказателства или улики за недобросъвестна и некомпетентна работа на адвокат …... Поведението му е в съответствие с поетите ангажименти и предварителната информация, която жалбоподателите са му предоставили по делата. Намира, че подаденото искане за проверка не е годно средство да сложи началото на дисциплинарно производство. Липсват данни за извършване на някое от предвидените в ЗА нарушения, годни основания да се търси дисциплинарна отговорност от адв…..

Предлага на осн. Чл.137 ал.5 от ЗА, САК – Сливен да вземе решение, с което да откаже образуването на дисциплинарно производство срещу адвокат ….., по повод подаденото срещу него искане за проверка от г-жа М.М. и г-жа Г.И. и двете от гр.Ямбол.

След станалите разисквания САК взе следното

Р Е Ш Е Н И Е :

ОТКАЗВА да образува дисциплинарно производство против адвокат ……… по подаденото искане за проверка от М.Ми Г.И. двете от гр.Ямбол.

По точка втора: Адв. Ст.Комбалов – Зам.председател на САК запозна присъстващите с проведената среща във ВАС на 26.03.2018 година. Срещата е с дневен ред: Счетоводни и данъчни аспекти на отчетността в Адвокатските колегии : - Закона за счетоводството и Адвокатските колегии. - Национален счетоводен стандарт 9 и представяне на финансовите отчети. - Данъчни закони и приложението им за ЮЛНЦ. - Годишни отчети - задължения и форма. Инвентаризацията,като механизъм за контрол и достоверно представяне на имущественото състояние. 2. Плащания към адвокатските колегии и ВАдвС. “Приходна книга” за адвокатски колегии и ВАдвС. Срещата и дискусията е била ползотворна, интересна. Поставени са много въпроси, свързани с финансовата дейност на колегиите, събирането и отчитането пред ВАС на членския внос, по електронен банков път, но остава събирането и в брой в канцеларията на колегията. Чрез сайта всеки адвокат ще може да вижда какви са му задълженията и ще се получава лесна информация.

Адв. Негенцова допълни, че по този начин ще могат да се плащат и глоби. Плащанията ще могат да стават по ЕГН и по личен номер на адвоката от регистъра. Всичко ще се прави за облекчаване работата на адвокатитета и колегиите. В процеса на работа ще се отстраняват нередности и ще се подобрява програмата. Ще се промени и усъвършенства регистъра който е твърде стар, като се облекчи работата.

Точка трета – организация на пролетната конференция бе оставена за последна.

По точка четвърта от дневния ред: Организацията на семинара който ще се проведе на 21.04.2018 година върви. Уведомен е ЦОА. Уточнени са лекции и лектори. Изпратено е съобщение на членовете на колегията и записванията са започнали.

Адвокат Неденцова: Във връзка с внедряване на регламента за защита на личните данни е избрана работна група от членове на ВАС с цел да се помисли за облекчаване условията за адвокатите. Ще се изготвят образци формуляри, които ще бъдат препоръчителни които ще се попълват от адвокатите във връзка с изменение на Закона за личните данни. Предлагам това да бъде темата на пролетната конференция която ще се проведе в гр.Сливен, защото ще бъде актуална към момента и полезна за всички ни. Адвокатите работят с такава информация и има опасност да се увеличат жалбите от граждани във връзка с този закон и да бъде застрашена работата на адвоката.

Адв. Дякова предложи ВАС да проучи как са организирани тези неща в другите страни от Европейския съюз.

Адв. Негенцова изрази опасения, че и при тях нещата не са решени и тепърва ще са решават.

Адв. Стоянов: Работата на адвоката е специфична и всички указания които се предоставят от „Апис“, „Лакорда“ и др. засягат повече търговците, а не адвокатите . Идеята ни е за облекчение да имаме единни образци по които ще се препоръчва да се работи.

Адв. Комбалов докладва направеното във връзка с организацията на „Деня на Конституцията и Юриста“ – 16 април. Разговаряно е със съдилищата, прокуратурите и се констатира, че има интерес от тяхна страна. Ще проучим какви са условията в комплекса „АРА“ при условия, че се включат в мероприятието всички и в ресторант „Тома“ ако се организира само за адвокати.

По точка пета: Секретарят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,

РЕШИ:

ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от

26.02.2018до 26.03.2018 г., а именно:

……………………………..

Разходо-оправдателните документи се намират в счетоводството в колегията.

По точка шеста: Направено е предложение от адв.М.Данчева, във връзка с предстоящия празник „Ден на конституцията и юриста“ и предстоящата конференция да бъде извършена реновация на паметника и пространството около паметника на Симеон Табаков – юрист роден в гр.Сливен. За целта да бъде направено дарения изразяващо се в труд и парични средства за закупуване на пейки и зеленина за облагородяване на пространството. Паметника се намира в кв.“Ново село“ на бул.“Панайот Хитов“. Преди години колегията дари парични средства за реставрация на бюст паметника.

Всички изразиха съгласие с направеното предложение, като дадоха пълномощия на адв.Данчева да съгласува с Общината поставянето на пейки и трайни насаждения.

Адв.Костов направи предложение пред представителите на ВАС, в най кратък срок да бъде организирано обучение за администриране на новосъздадения сайт на колегията. Освен това в тяхно писмо ни информират, че ако желаем месечна поддръжка и помощ, за 4 човеко-часа на месец следва да заплащаме по 168 лева с ДДС, който разход е за сметка на колегията.

Адв. Негенцова обеща, че ще бъде направена проверка и разговор с изработващите сайта.

Адв. Костов представи списъка на дежурните адвокати в РЦБПП за месец април, който следва да бъде изпратен на ел.пощите на дежурните адвокати. Представен беше и списък на адвокатите пожелали да получат лицензиран достъп до електронната версия на третото издасие на „Право на Европейската конвенция за правата на човека“.

Определена беше дата за следващо заседание на ВАС – 02.05.2018 година от 12.00 часа.

Обсъдени бяха въпроси свързани с организацията на Пролетната конференция на ВАС, която ще се проведе в гр.Сливен през месец юни, като място на провеждане, настаняване на участващи, пограма за провеждане на мероприятия, посещение на забележителности на територията на Сливен и гр.Котел.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/Т.Костов/

ПРОТОКОЛИСТ: