СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н

8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602

П РОТОКОЛ

№ 9

Днес, 12.09.2018 година се проведе заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана Станкова, Станимир Комбалов, Елена Христова, Сиво Сивов, Галя Хачадурян и Лидия Атанасова.

Заседанието се проведе при следния

Д Н Е В Е НР Е Д :

1.Доклад заизвършена проверка за наличие на основание за образуване на дисциплинарно производство по чл.137, ал.5 от ЗА по жалба.

Докл. : адв.Сивов

  • Разглеждане заявление за отписване на адвокатски сътрудник.
  • Разглеждане заявление за вписване на адвокатски сътрудник.
  • Одобряване на дежурствата в РЦБППза месец септември и октомври 2018 година.

Докл.: Т.Костов

Докл.: адв.Т.Костов

4. Одобряване на разходи

Докл.: адв.Ана Станкова

По точка първа от дневния ред:

На основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК е възложил на адвокат ……., да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по препискапротив адвокат ………, по подаден сигнал от ………. от гр.Бургас.

Адвокат …….. е депозирал обяснение по подадения сигнал, в което оспорва твърденията на подалата сигнала.

От извършената проверка адв. ………, проведените разговори с адв. Стоянов и сина на подалата сигнала е костатирал следното:

Адв. ……… не е бил процесуален представител на лицето …... Не е имал никакви професионални отношения с въпросаната госпожа, не е имал подписан договор за правна помощ, нито дадени пълномощия или възложени от същата професионални ангажименти.

Г-жа ………. заедно със сина ли са били ответници по гр.д. 5551/2014 г. по описа на РС-Бургас, по което с решение от 08.05.2015 г. отхвърля като неоснователни кумулативно съединените искове на ищеца Г.П.Г. с правни основания чл.109 от ЗС и чл.45 от ЗЗД и осъжда същия ищец да заплати на ответниците по делото …….. и сина й на основание чл.78 ал.3 от ГПК сумата от 530 лева за направените по делото съдебни разноски. По въпросното дело процесуален представител на г-жа … е бил адвокат Кебеджиев.

В края на 2015 г. г-жа……. е посетила адв. ….. и е разговаряла с него. Той е прегледал решението, установил е, че са изтекли процесуалните срокове за обжалване на същото. Не е поемал никакви ангажименти към ….., нито е бил упълномощававан от нея да извърши от нейно име и за нейна сметка каквито и да било процесуални действия или да предприема някакви други действия. Тъй като е познавал …… от по-рано, като майка на негов познат, дори за направената правна консултация не е таксувал ….. с никакъв адв.хонорар. Адв. …… не е имал дадени пълномощия, нито е бил упълномощен по надлежния ред да защитава правата и интересите на ……., нито е бил в някакви професионални отношения със същата.

По отношение на въпроса за платена сума в размер на 60 лева от …….., след проведен разговор с нея и сина й същите заявиха, че нямат претенции да им бъде върната. Само желаели да информират САК – Сливен за случая. В обясненията адв……… твърди, че не е искал, нито получавал въпросната сума.

От направената проверка и анализ на материалите приложени по образуваната преписка и проведените разговори със страните , става ясно, че адв……. не е извършил никакво нарушение , с което да е ощетил г-ж ……., или да не е защитил интересите й, нито да е действал против интересите на същата. Няма установени данни за допуснати нарушения или превишаване на правата от страна на адв……..

Предлага на осн. Чл.137 ал.5 от ЗА, САК – Сливен да вземе решение, с което да откаже образуването на дисциплинарно производство срещу адвокат …….., по повод подадената жалба срещу нея от г-жа ……...

След станалите разисквания САК взе следното

Р Е Ш Е Н И Е :

ОТКАЗВА да образува дисциплинарно производство против адвокат …….. по подадена жалба от ……от гр.Бургас.

По точка втора от дневния ред: Постъпило е заявление от адвокат Веселин Тончев Пенчев с което заявява, че желае да бъде отписана от регистъра на адвокатските сътрудници Ива Лъчезар Божилова, поради прекратяване на трудовия й договор.

След станалите обсъждания САК

РЕШИ :

Отписва от регистъра на адвокатските сътрудници на АК – Сливен, лицето Ива Лъчезар Божилова, адв.сътрудник на адвокат Веселин Пенчев, поради прекратяване на трудовия й договор.

Заличаването да бъде отразено в регистъра.

По точка четвърта: Секретарят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,

РЕШИ:

ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от

03.08.2018до 05.09.2018 г., а именно:

…………………………………..

Разходо-оправдателните документи се намират в счетоводството в колегията.

По точка пета: Адвокат Т.Костов представи и предложи за одобрение списък на дежурните адвокати през м. септември и октомври 2018 година в РЦБПП, а именно:

04.09. – Павлина Тодорова и Светла Петрова ;

11.09. – Веселина Колева и Юлия Семкова;

18.09. – Момчил Пантелеев и Младен Йовчев ;

25.09. – Росица Тодорова и Петя Петкова.

02.10. – Андрияна Андреева и Христо Христов ;

09.10. – Марияна Цондева и Красимира Йорданова;

16.10. – Елена Димитрова и Тодор Тодоров ;

23.10. – Мария Божкова и Цвета Бъчварова;

30.10. – Милена Динева и Вера Долапчиева.

След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.

ПРЕДСЕДАТЕЛ САК:

/адв.Т.Костов/

ПРОТОКОЛИСТ: