СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


 


П Р  О  Т  О  К  О  Л


                                   № 3


            Днес, 16.02.2016 година се проведе  заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана  Станкова, Галя Хачадурян, Елена Христова, Иван Благоев, Сиво Сивов, Станимир Комбалов – редовни членове, Людмила Алексиева, Маргарита Алексанодрова – резервни членове, Людмила Дякова – Председател КС и Лиляна Стамова – Председател ДС.


Заседанието се проведе при следния


Д Н Е В Е Н        Р Е Д


1.      Конституиране на новоизбрания адвокатски съвет.                                                      


                                                                                  Докл.: Т.Костов


 


2.      Разглеждане документи на кандидат за вписване като адвокат в АК – Сливен.                                                


                                                                                  Докл.: Т.Костов        


 


3.      Разглеждане на жалбиа и определяне на докладчици за извършване на проверки за наличие на основание за образуване на дисциплинарни производства по чл.137 от ЗА.


Докл.:  адв.Т.Костов        


4.      Одобряване на текущи разходи                                                                                                              


                                                                       Докл.: адв.Т.Костов


 


5.      Текущи въпроси:


- включване в програмата за саниране на имота в гр.Поморие;


- организиране на участието в ОС на адвокатите от страната в гр. София на 27 и 28 февруари 2016 година.


            По точка първа от дневния ред:


            Председателят на САК – адв.Т.Костов прочете имената на новоизбраните органи на Адвокатска колегия – Сливен. Предложи на присъстващите за зам.председател на САК да бъде избран адвокат Станимир Комбалов, а за секретар – адвокат Ана Станкова. Предложението беше гласувано и САК взе следното


Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  :


1. ИЗБИРА за Заместник председател на САК – адвокат СТАНИМИР РУСЕВ КОМБАЛОВ, а за Секретар – адвокат АНА ГЕОРГИЕВА СТАНКОВА.


По точка втора: Постъпило е заявление, ведно с всички изискващите от ЗА документи от Димитър Петров Сяров, с което същият желае да бъде вписан като адвокат в АК – Сливен.


             След разглеждане и обсъждане на представените документи САК, констатира, че са налице предпоставките за придобиване права на адвокат и взе следното


                                               Р  Е  Ш  Е  Н  И   Е :


ВПИСВА в списъка на АК – Сливен, ДИМИТЪР ПЕТРОВ СЯРОВ с ЕГН ………….., с адвокатска кантора в гр.Сливен, бул.”Хаджи Димитър” № 38, ет.2, офис 7.


По точка трета от дневния ред:


- Разгледана беше жалба подадена от адвокат ……………  против адвокат ………...                                                                                                           


На основание чл.137 ал.2 от ЗА,  САК ВЪЗЛАГА на   адвокат …………….., да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по преписката  против адвокат ….., по подадената жалба.     


- Разгледана беше жалба подадена от ………………… против адвокат ………….


На основание чл.137 ал.2 от ЗА,  САК ВЪЗЛАГА на   адвокат ………… да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по преписката  против адвокат ……, по подадената жалба.     


- Разгледана беше жалба подадена от …………… против адвокат ………….


На основание чл.137 ал.2 от ЗА,  САК ВЪЗЛАГА на   адвокат ……………… да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по преписката  против адвокат ……., по подадената жалба. 


По точка четвърта:  Председателят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,


                               


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от


01.01.2016г до 10.02.2016  година


            ……………………………………………


 


            По точка пета от дневния ред:


Председателят на САК запозна присъстващите с постъпилото предложение от живущите в блок № 3 в кв.”Свобода” – гр.Поморие, където се намира апартамента собственост на АК – Сливен. …………………………………………………………………………………….


            След обсъждането САК,


                                                           Р  Е   Ш  И  :


            ДАВА СЪГЛАСИЕ да се включим в Национала програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за саниране на блок № 3, в гр.Поморие, кв.”Свобода” където се намира апартамент 2 – собственост на АК – Сливен.


            - По повод получено писмо от ВАС – София ни информират, че се създава  помощен орган Консултативен конституционен съвет. ВАС е възложил на работна група, което е свързана със съдебната реформа, да изготви правила за дейността на този съвет. В работната група са включени пет адвоката от ВАС, единият от които е адв. Атанас Железчев.  АС – Сливен предлага адвокат Железчев да представлява АК – Сливен в работата на Консултативния конституционен съвет.


            - На 25 февруари ще се проведе среща с ръководството на НБПП на която ще се обсъждат въпроси свързани с новосъздадените центрове за предоставяне консултации по ЗПП на хора отговарящи на изискванията на този закон. До момента тази дейност се осъществяваше от центъра който работеше по Норвежкия проект. Сега се откриват такива центрове във всички градове където има желаещи адвокати да осъществяват тази дейност. Указанията които са изпратени от НБПП са включени много изисквания относно предоставянето на устни консултации на желаещите, в смисъл утежняване на условията на които трябва да отговарят тези лица. Изискват се много предварителни документи с които да удостоверяват, че отговарят на тези условия.  Отчетите с които ще се отчитат адвокатите са опростени, но документацията от клиентите е завишена.  Ще се изработят правила за работа в тези центрове, след срещата с НБПП. За сега се знае, че ще се плаща хонорар в размер на 30 лева на час за предоставена консултация.


         Председателят на САК помоли членовете на съвета да помислят за определяне на такси за колегията,  както е в почти всички други колегии, при разглеждане документи за участие в изпити на кандидати, при вписване на дружества, при издаване на различни видове удостоверения от регистъра на колегията, при заличаване от регистъра на колегията и др. С оглед на това да се запази ниския размер на месечните такси, трябва да помисли за други допълнителни постъпления за издръжката на колегията.


            Адв. Благоев – Предложи секретарят на колегията да изготви тарифи за всички видове административни услуги които извършва колегията.


            Адв. Станкова  заяви, че можем да ползваме наложените практики в други колегии и да ги приложим при нас.


            Адв. Комбалов заяви, че по принцип е съгласен с предложението. След като в другите колегии се е наложила тази практика и се прилага, трябва да се обсъди и в нашата колегия.


            Адв. Костов – Във връзка със закъсненията в плащанията на месечните такси, за в бъдеще да бъде въведена практика при неплащане на три месечни вноски да се взема решение за образуване на дисциплинарни преписки.


            Адв. Стамова – Председател на ДС, предложи при такива случаи да бъдат предупреждавани адвокатите в забава на плащанията, че при образуване на дисциплинарни производства ще бъдат натоварени и с допълнителни разходи – такси и разноски по ДП. Таксите и разноските ще бъдат определени допълнително от Дисциплинарния съд в правилата за работа на ДС.


            Адв. Комбалов направи предложение да се предприеме инициатива за осигуряване достъпа до 6 етаж в следствието. Има адвокати със здравословни проблеми. Въпросът с ползването на асансьора зависи от г-н Божурски. Сградата е на МВР и това отговаря директора на ОД на МВР. Мисля, че това е възможно и наложително. Да се организира среща с ръководството на МВР и да се постави този въпрос.


            След станалите разисквания САК взе следното


                                               Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е :


            ДА се поиска и организира среща с ръководството на ОД на МВР – Сливен, на която да бъде поставен за решаване въпроса с достъпа до 6-ти етаж от сградата където се намира ОСО в  ОП- Сливен


 


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


 


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :


/адв.Т.Костов/


            


           ПРОТОКОЛИСТ:


/ Д.Тучкова/