СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


                                                               П Р  О  Т  О  К  О  Л


             № 3


            Днес 20.03.2015   година се проведе разширено заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана  Станкова- секретар САК, Лиляна Стамова,  Божидар Райнов, Андрияна Андреева- членове на САК, Елена Христова– резервен член САК и Маргарита Александрова –Председател на КС.


            Заседанието се проведе при следния


 


Д Н Е В Е Н    Р Е Д :


 


 


1.      Полагане  клетва от новоприет адвокат и връчване на сертификат.


Докл. : адв.Т.Костов


2.      Разглеждане заявление от мл.адвокат за вписване в регистъра на адвокатите, поради навършване на 2 години юридически стаж.


Докл.: Адв.Т.Костов


 


3.      Приемане на предложение за промяна на Наредбата заплащане на правната помощ.                                                                            


Докл.:  адв. Т.Костов   


4.      Обсъждане и сключване на договор за лиценз за отстъпване право на ползване на „Диуеър”ЕООД                                                  


Докл.: адв. Т.Костов    


            5.Утвърждаване на разходи                                                                                         


                                                                       Докл.: Адв. Ана Станкова


 


            6. Разни                    


                                                                        


По точка първа: Новоприетият адвокат БОЖАНА КРИСТИЯНОВА КРЪСТЕВА с ЕГН ……….., положи   клетва и подписа   акт за встъпване в длъжност. Вписването да бъде отразено в регистъра на адвокатите на АК-Сливен.


 


По точка втора от дневния ред: Разгледано беше заявление от мл.адвокат ПЛАМЕНА СТЕФКОВА ПЕТРОВА  от АК Сливен, с което същата заявява, че на 20.03.2015 година придобива две години юридически стаж. Приложила е документи в подкрепа на твърдението и моли за бъде вписана в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


След обсъждане САК взе следното


                                   Р Е Ш Е Н И Е :


ЗАЛИЧАВА от регистъра на младшите адвокати при АК – Сливен ПЛАМЕНА СТЕФКОВА ПЕТРОВА считано от 20.03.2015 г., и ВПИСВА същата в  регистъра на адвокатите от АК – Сливен, поради навършване на две години юридически стаж.


Промяната да бъде отразена в регистъра на адвокатите от АК – Сливен, от съответните дати.


По точка трета от дневния ред: Адв.Костов – във връзка с промяната на НЗПП сме получили писмо с което са поискали да направим мотивирани предложения за промяна на възнагражденията. Писмото беше предоставено на голяма част от адвокатите членове на колегията. За съжаление сме получили само едно предложение от адвокат Л.Алексиева. Предлагам да обсъдим в момента действащата наредба и да направим предложения за промяна.


След обсъждане на направеното предложение и НЗПП бяха направени няколко предложения за корекция на посочените хонорари и се взе решение – ДА СЕ ИЗПРАТИ предложението до НБПП.


 


По точка четвърта от дневния ред: Председателят запозна присъстващите с въпросите поставени на обсъждане на заседанието на Висш адвокатски съвет, във връзка с въвеждане на нов програмен продукт във връзка с разпределението на служебните защити. Новата програма се предлага от „Диуеър”ЕООД. Фирмата е проучена от Висшият адвокатски съвет с цел да се закупи програмен продукт, включващ счетоводна програма, която да е за всички колегии и да е свързана с ВАС, единна програма за разпределение на служебните защити, получаване по електронен път на искания от всички инстанции и за в бъдеще изпращане на цялата документация по отчитането й по електронен път. Продукти на фирмата се ползват от Висш съдебен съвет, МВР и др.институции. Нашата колегия е първа която ще прилага програмата за разпределение на служебни защити. Договорът ни за поддръжка на сега действащата програма изтича в края на месец март. Изпратено е предизвестие за прекратяване на договора, съгласно условията на същия. Трябва да се реши какво ще правим за в бъдеще.


Ана Станкова: Ние ходихме на еднодневно обучение в Бургас, запознахме се програмата. Тя не е лоша, но все още не е толкова усъвършенствана, каквато е програмата на „Бисофт” която в момента ползваме.  Програмата на „Бисофт” е разработвана и усъвършенствана с години и ние последни я закупихме. Смятам, че не трябва да избързваме с прекратяването на договора с „Бисофт”. Ако е възможно да се предостави за работа за  един междинен период в който да се работи с двете програми и да усъвършенства и допълва този нов продукт.


Ел. Христова – Да се говори с управителя на „Бисофт” за продължаване на договора докато се усъвършенства новата програма и да заработи така, че да не създава трудности при работата. Освен това, по какъв начин ще се отчитат старите разпределени служебни защити до момента? Има ли възможност да се прехвърли информацията от старата програма в новата? Тези въпроси трябва да се отправят към представителите на фирма.


Г-н Костов проведе телефонен разговор с представител на фирма „Диуеър”ЕООД, с когото се постигна договорка в срок до няколко дни да се видят възможностите за прехвърляне на информация от старата програма и да се отстраняват констатираните несъвършенства на продукта.


Решението за сключване на договор с фирма    „Диуеър”ЕООД,  ще бъде взето от САК на извънредно заседание през предстоящата седмица.


  По точка пета от дневния ред: Секретарят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,


                                        


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от 24.02.2015   г. до 19.03.2015 година, а именно:


-         разход за празничната вечеря по случай 8-ми март – Ден на жената – в размер на …… лева.


 


По точка шеста от дневния ред: Адв.Т.Костов – Председател на САК направи предложение, сумите по сметката по която се привеждат от НБПП да бъдат прехвърлени на отворен срочен депозит, тай като лихвите които се получават по разплащателните сметки са минимални. Така например в тази сметка в момента има близо ……лева и за месец лихвата е около ..лева. Колегията има разплащателна сметка по която се извършват всички счетоводни операции. В нея в момента има  над .. х.лв.  Срочният депозит да бъде открит в УниКредит Булбанк, където в момента са двете разплащателни сметки на колегията.  Депозита да бъде за срок от шест месеца.


Направеното предложение беше гласувано и единодушно прието.


            Във връзка с честването на 16 април – Ден на българската конституция, САК възложи на  адв. Андреева, да проучи въпроса  за  организиране на   общо тържество със съдилищата и прокуратурите.


 


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


              


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :              


                                       /адв.Т.Костов/                         


ПРОТОКОЛИСТ: