СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


                                              


П Р  О  Т  О  К  О  Л


             № 2


            Днес 24.02.2015   година се проведе разширено заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана  Станкова- секретар САК, Лиляна Стамова, Георги  Маринов, Магдалена Данчева, Божидар Райнов, Андрияна Андреева- членове на САК, Елена Христова, Иван Благоев – резервен член САК и Маргарита Александрова –Председател на КС.


            Заседанието се проведе при следния


 


Д Н Е В Е Н    Р Е Д :


 


1.      Полагане  клетва от новоприет адвокат и връчване на сертификат.


Докл. : адв.Т.Костов  


 


2.      Разглеждане документи на кандидат за вписване като адвокат в АК – Сливен.                                                                                    


Докл.:  адв. Т.Костов   


3.      Разглеждане заявления от младши адвокати за вписване в регистъра на адвокатите от АК – Сливен, поради навършване на две години юридически стаж.


Докл.: адв. Т.Костов    


4.      Разглеждане документи за вписване на Адвокатско дружество в регистъра на АК – Сливен.


Докл.: Адв.Т.Костов


5.      Доклад за извършената проверка и наличие на основание за образуване на дисциплинарно производство по чл.137, ал.5 от ЗАК по жалба.                                    


                                                                       Докл.:  адв. М.Данчева       


6. Информация за проведеното Общо отчетно събрание на адвокатите от страната и срещата с ръководството на НБПП на 19.02.2015 година.                


                                                                       Докл. Адв.Т.Костов,


           


            7. Утвърждаване на разходи                                                                                         


                                                                       Докл.: Адв. Ана Станкова


 


            8. Разни                    


По точка първа: Новоприетият адвокат ДИЛЯН МИХАЙЛОВ БОМБАЛОВ положи   клетва и подписа   акт за встъпване в длъжност. Вписването да бъде отразено в регистъра на адвокатите на АК-Сливен.


По точка втора: адв.Костов – Разгледано беше заявлението и приложените към същото документи, изискващи се от ЗА, подадени от БОЖАНА КРИСТИЯНОВА КРЪСТЕВА с ЕГН ……………………,    с което същата  заявява, че желае да бъде вписана като  адвокат в АК – Сливен. Представила е всички изискващи се от Закона за адвокатурата документи, включително документ за юридически стаж над 5 години. Посочила е офис в гр.Сливен.


След станалите разисквания САК,


                                  


Р Е  Ш  И  :


ДАВА съгласие БОЖАНА КРИСТИЯНОВА КРЪСТЕВА с ЕГН ……….,  да бъде вписана  в списъка на АК – Сливен, като адвокат.


 


По точка трета от дневния ред: Разгледано беше заявление от мл.адвокат ВАЛЕНТИНА ЕМАНУИЛОВА ГОЦЕВА от АК Сливен, с което същата заявява, че на 19.02.2015 година придобива две години юридически стаж. Приложила е документи в подкрепа на твърдението и моли за бъде вписана в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


Разгледано беше заявление от мл.адвокат СТАНИСЛАВ ИВАНОВ РАДНЕВ   от АК Сливен, с което същият  заявява, че на 04.03.2015 година придобива две години юридически стаж. Приложил  е документи в подкрепа на твърдението и моли за бъде вписан  в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


След обсъждане САК взе следното


                                   Р Е Ш Е Н И Е :


ЗАЛИЧАВА от регистъра на младшите адвокати при АК – Сливен ВАЛЕНТИНА ЕМАНУИЛОВА ГОЦЕВА считано от 19.02.2015 г. и СТАНИСЛАВ ИВАНОВ РАДНЕВ, считано от 04.03.2015 година, и ВПИСВА същите в регистъра на адвокатите от АК – Сливен, поради навършване на две години юридически стаж.


Промяната да бъде отразена в регистъра на адвокатите от АК – Сливен, от съответните дати.


По точка четвърта от дневния ред: Разгледано беше заявление, за вписване в регистъра на АК – Сливен на адвокатско дружество, подадено от адвокат Маргаритка Александрова Ангелова от АК – Сливен и адвокат Димитър Димов Орманов от АК – Сливен. Към заявлението е приложен учредителен договор и протокол от Учредително събрание.


След станалите разисквания С А К,


                                  


Р   Е   Ш  И  :


 


НА ОСНОВАНИЕ чл.61 от Закона за адвокатурата, ВПИСВА в регистъра на АК – Сливен адвокатско дружество със съдружници МАРГАРИТКА АЛЕКСАНДРОВА АНГЕЛОВА   с ЕГН ………..адвокат от АК- гр.Сливен и ДИМИТЪР ДИМОВ ОРМАНОВ с ЕГН ………. адвокат от АК – гр.Сливен, със следните индивидуализиращи  параметри:


- наименование: “АДВОКАТСКО ДРУЖЕСТВО ОРМАНОВ И АЛЕКСАНДРОВА”;


            - седалище: гр.Сливен;


            - адрес на управление: гр.Сливен, ул.” Великокняжевска” № 22;        


            - представителство: адвокат Димитър Димов Орманов  с ЕГН ……….        и адвокат Маргаритка Александрова Ангелова с ЕГН ………..


По точка пета:


На основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК е възложил на адвокат Магдалена Данчева- член на   АК-Сливен, да извърши проверка за наличие на основания за образуване на дисциплинарно производство по преписките против адвокат ………….  по подадена жалба от Стойчо Георгиев Георгиев, Десислава Стойчева Георгиева и Любомира Димитрова Георгиева от гр.Сливен, ул.”Макгахан” № 2. Адвокат Данчева   е представила писмен доклад за извършената проверка и направените констатации. Извършената от нея    проверка съдържа отговори на въпросите поставени от жалбоподателите, както и представения от адвокат Петкова отговор, по подадената жалба.  Констатирала е, че адвокат Петкова юридическо и икономическо образование. Двете професии счетоводител и адвокат могат да се упражняват като свободни професии, за които има и нужната квалификация. Въпросът за деклариране  на доходите, не е от компетенцията на Адвокатски съвет – Сливен.


От извършената проверка и направените обсъждания е констатирала,че липсват данни за нарушаване на Етичния кодекс на адвоката и Закона за адвокатурата,  и предлага на САК – Сливен, на основание чл.137 ал.5 от Закона за адвокатурата да се откаже образуване на дисциплинарно производство срещу адвокат …………,  по повод подадената срещу нея жалба  от Стойчо Георгиев Георгиев, Десислава Стойчева Георгиева и Любомира Димитрова Георгиева.


След станалите разисквания САК


                                   Р   Е  Ш  И :


ОТКАЗВА да образува дисциплинарна преписка против адвокат …………………,  по повод подадената жалба от Стойчо Георгиев Георгиев, Десислава Стойчева Георгиева и Любомира Димитрова Георгиева, поради липса на данни за нарушаване на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката.


По точка шеста: Присъствалите на ОС на адвокатите от страната делегати, в лицето на адвокат Т.Костов, адвокат Ана Станкова и адвокат Лидия Атанасова, запознаха присъстващите с въпросите разисквани на събранието. На събранието е обсъждан главно новият проект за Закон за адвокатурата. Изказали са се много адвокати от страната, както в подкрепа, така и против новия проект за закона за адвокатурата. Поставени са много въпроси свързани с дейността на адвокатите и са направени и приети предложения за подобряване работата на адвокатурата.


Председателят на колегията адв.Костов докладва и въпросите които са разглеждани на срещата в НБПП. Главно се е разисквал въпроса с договорните отношения с фирма Бисофт, предоставяща програмата за разпределение на правната помощ. От 1 май 2015 година се прекратява Предефинирания проект № 4 „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ”. От тази дата тази дейност ще продължи като част от работата по разпределение на правна помощ за цялата страна. Нашата колегия участваше в този пилотен проект заедно с гр.Видин.


В близките дни ще се проведе среща с Кмета на Община Сливен за обсъждане на съвместна работа по продължаване на проект като част от работата по предоставяне на правна помощ.  Надяваме се на тази среща да бъдат решени част от проблемите, които ще възникнат във връзка с осигуряване на помещение за осъществяване на тази дейност.


На 10.03.2015 година в Сливен ще пристигне норвежкия посланик във връзка с приключването на Предефиниран проект №4.


Работим и въпроса свързан с предоставяне на правна помощ на затворничките от Затвора – гр.Сливен. Ще се осигуряват дежурни адвокати включени в НБПП, които ще посещават Затвора и ще предоставят правни консултации на нуждаещите се  излежаващи наказания в Сливенски затвор.


През месец май изтича договора с „Лакорда”АД. Още утре ще бъде изпратено предизвестие за прекратяване на договора с това дружество и ще започнем събиране на оферти за сключване на нов договор за ползване на програмен продукт.


Имаме проблем с един адвокат от колегията – адвокат Павел Павлов който не е плащал дължимите вноски вече повече от година. Изпратени са му напомнителни писма и последно му е изпратено писмо с което го приканваме да представи обяснения за причината за неплащане на месечните такси. В очакване сме на отговор от адв.Павлов. При евентуално неиздължаване от негова страна ще бъдем принудени да внесем предложение в ДС за образуване на дисциплинарно дело и налагане на наказание.


По точка седма от дневния ред: Секретарят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от 27.01.2015   г. до 23.02.2015 година, а именно:


-         ……………………………………………………………


Адвокат Ани Станкова направи предложение да бъде организирана тържествена вечеря по случай 8-ми март – Международен ден на жената. Предложението беше прието.


 


 


           


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


              


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :                                   


ПРОТОКОЛИСТ: