СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


                                              


П Р  О  Т  О  К  О  Л


             № 2  


            Днес 06.02.2014   година се проведе разширено заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана  Станкова- секретар САК, Лиляна Стамова, Георги  Маринов, Магдалена Данчева, Андрияна Андреева- членове на САК, Елена Христова и Иван Благоев – резервни членове САК,  Кирил Цуцов – П-л КС, Вера  Долапчиева – П-л ДС.


            Заседанието се проведе при следния


Д Н Е В Е Н        Р Е Д :


1.      Разглеждане заявление за заличаване от регистъра на мл.адвокати и вписване в регистъра на адвокатите  на член на АК – Сливен.        


                                                                       Докл.: адв. Т.Костов         


 


2.      Разглеждане на оферти от банки за сключване договор за срочен депозит на  колегията  


Докл.: адв. Т.Костов  


3.      Обсъждане на препоръките и решенията на Общото събрание и КС и вземане на решения по тях:


-         Размер и начин на плащане на членски внос;


-         Назначаване на счетоводител със заместване на техническия секретар;


-         Запознаване с писма на  председателя на ВАС и Министъра на правосъдието във връзка с чл.29, ал.1 от ЗА;


-         Обсъждане възможността за закупуване имот в идеален център.


 


Докл.: адв. Т.Костов и адв.Ана Станкова


 


4.      Доклад за извършената проверка по жалба срещу адвокат ................................


Докл.: адв. Г.Маринов              


5. Утвърждаване на разходи направени  през периода от 21.01. до 05.02.2014 година.


            6. Обсъждане въпроси свързани с участието  на делегати от АК – Сливен, на  Общото събрание на адвокатите от страната, което ще се проведе на 22 и 23.02.2014 година в гр.София.                                                          


 


 


По точка първа: Постъпило е заявление от мл. адвокат СВЕТОСЛАВ ПЕНЧЕВ КАЗАКОВ, с което същият заявява, че на 28.01.2014 година се навършват две години стаж като мл.адвокат и моли да бъде отписан от регистъра на мл.адвокати и вписан в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


След станалите разисквания САК,


                                               Р   Е  Ш  И  :


ЗАЛИЧАВА от регистъра на мл.адвокати при АК –Сливен СВЕТОСЛАВ ПЕНЧЕВ КАЗАКОВ и вписва същия като адвокат в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


По точка втора: адв.Костов – С оглед изпълнение решението на ОС на адвокатите от АК – Сливен, сме събрали оферти от следните банки, които имат клонове в гр.Сливен, а  именно:  ОББ, ЮРОБАНК, ТОКУДА БАНК, ПРОКРЕДИТ БАНК, КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА, УНИ КРЕДИТ БУЛБАНК и ЕКСПРЕСБАНК.  Присъстващите се запознаха с представените оферти и след станалите обсъждания САК,


                                               Р   Е   Ш   И  :


ДА БЪДЕ ВНЕСЕН НА СРОЧЕН ДЕПОЗИТ ЗА СРОК ОТ 3/ТРИ/ МЕСЕЦА, СУМАТА ………………………./ ЛЕВА, В  „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА” АД.


 


По точка трета: адв.Т.Костов –


На ОС на колегията са взети няколко решения: Членският внос и за в бъдеще ще се събира като адвокатите внасят месечните такси при счетоводителя на колегията или по банков път. Към настоящият момент не се налага да се задължават членовете на колегията да внасят месечните такси, единствено по банков път;


1. Колегията има договор със фирма за счетоводно обслужване от 2010 година. Предлагам да се вземе решение за обявяване на конкурс за назначаване на трудов договор, за половин щатна бройка на счетоводител на колегията, който при необходимост да замества адм.секретар и съответно при от отсъствие на счетоводителя да се замества от адм.секретар. Направили сме проучване, в почти всички колегии в страната се работи на такъв принцип и по този начин е организирана работата. Разговаряли сме със сега изпълняващата длъжност счетоводител, но тя отказва да замества, поради това че е ангажирана с друга работа във фирмата към която работи.


След обсъждане САК,


                                               Р  Е  Ш  И :


ДА БЪДЕ ОБЯВЕН конкурс за длъжност „счетоводител” на 4-часов работен ден. Председателят на колегията да изготви заповед и обява за обявения конкурс, която да бъде поместена в местен вестник.


ДА се изпрати писмо до „Счетоводна къща Корект” ООД – гр.Ямбол, с което да бъдат предизвестени за прекратяване на договора, сключен на 08.11.2010 година.


2. В съдилищата е получено писмо от Министерство на правосъдието във връзка с пропусквателния режим в сградите на съдебните палати в страната и във връзка с осигуряване на адвокатски стаи в съдилищата където липсват такива. Ще бъде проведена среща и разговор с шефа на съдебната охрана във връзка с облекчаване на режима на пропускане на адвокатите в съдебната палата. Проведен беше разговор с председателя на съда за това да бъде подобрен начина на обслужване на адвокатите при запознаване с предстоящите дела. Имаме уверението, че стаята на канцеларията на колегията може да бъде пригодена за адвокатска стая за запознаване с дела, като се постави камера. В тази връзка  възниква и нуждата от офис на колегията в непосредствена близост до Съдебната палата.  Сега е подходящият момент да бъде предприето такова действие, тъй като в момента са изградени или се изграждат, може би последните сгради в близост до съдебната палата. На общото събрание получихме мандат за извършване на проучване за закупуване на такъв имот. Предлагам да продължим да събираме оферти и да проучваме пазара, за да можем в близките няколко месеца да намери подходящ и на достъпна цена, имот за офис на колегията. Той трябва да бъде в непосредствена близост до Съдебната палата, в който да се премести административния ни персонал, да  могат членовете на нашата колегия да се срещат, да обсъждат въпроси които ги вълнуват във връзка с работата.


По точка четвърта:


……………………………………………………………………………….


От извършената проверка и направените обсъждания, се констатира, че липсват данни за нарушаване на етичния кодекс на адвоката и Закона за адвокатурата, поради което САК


                                   Р   Е  Ш  И :


ОТКАЗВА да образува дисциплинарна преписка против адвокат ……………………………..по повод подадена жалба от ……………………………..., поради липса на данни за нарушаване на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката.


По точка пета:                


Адв. Ани Станкова - Предложи се да бъдат одобрени направените разходи през периода от 21.01.2014 до  05.02.2014    година:


……………………………………………………………………


            След  обсъждане  САК,


                                                           Р  Е  Ш  И:


ОДОБРЯВА направените разходи за периода от 21.01.2014 г. до 05.02.2014  година, а именно:


………………………………………………………………………….


По точка шеста: адв.Т.Костов – във връзка с провеждане на Общото отчетно събрание на адвокатите в страната на 22 и 23 февруари 2014 година, сме изпратили до ВАС списък с имената на нашите делегати. Ангажиран е хотел за нощувката, тъй като ВАС не поема този ангажимент. На следващо заседание ще запознаем присъстващите с въпросите които са обсъждани на Общото събрание.


 


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


 


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :                                       ПРОТОКОЛИСТ: