СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


П Р  О  Т  О  К  О  Л


                                № 15      


            Днес, 17.12.2015 година се проведе  заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Ана  Станкова- секретар САК, Божидар Райнов, Андрияна Андреева, Лиляна Стамова, Елена Христова - резервен член, Цвета  Бъчварова   Представител ДС, Маргарита Александрова – П-л КС, Галя Хачадурян – член на КС, Дочка Добрева – член на КС.


Заседанието се проведе при следния


Д Н Е В Е Н        Р Е Д


    1. Полагане клетва и подписване акт за встъпване в длъжност от новоприети младши адвокати.


              2. Доклад за  извършена проверка, за наличие на основание, за образуване на дисциплинарно производство по чл.137, ал.5 от ЗА по жалба.


Докл.:Андр. Андреева


3. Разглеждане на жалба  и възлагане на проверка по чл.137 ЗА.                                                                                        


Докл. Адв.Т.Костов


4.                 Разглеждане заявления за отписване на мл.адвокати от регистъра на мл.адвокати и вписване в регистъра на адвокатите, поради навършване на две години юридически стаж.         


Докл.: адв. Т.Костов


5.                 Разглеждане молба от адвокат за освобождаване от месечни такси към САК и ВАС, поради раждане на дете.                                                                                         


                                                                       Докл.:  адв. Т.Костов      


            6. Разглеждане на заявление и документи от кандидат за вписване като адвокат в АК – Сливен.


                                                                       Докл.: Т.Костов


7. Утвърждаване на разходи                                                                                                          


                                                                       Докл. Адв.Ана Станкова


            8. Разглеждане оферти от застрахователни компании, за сключване на колективна застраховка „Професионална отговорност” за 2016 година.


                                                                       Докл.адв.Т.Костов


            9. Определяне комисия за извършване на годишна инвентаризация на имуществото на колегията.


            6. Текущи въпроси.


           


По точка първа от дневния ред:


            Новоприетите младши  адвокати МАРИЯ ТОДОРОВА КОСТОВА  и МАРИЯ ИВАНОВА БОЖКОВА положиха клетва и подписаха акт за встъпване в длъжност.


            Вписването да бъде отразено в регистъра на адвокатите от АК – Сливен.


            По точка втора от дневния ред:


На основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК е възложил на адвокат ……………., да извърши проверка  по   сигнал от М.   К.Д.– Г. срещу адвокат ……………. Адв. ………е оставила доклада по извършената проверка, която бе докладвана от адв.Костов. От извършената проверка  по подадената жалба и обяснения от адв………. проверяващата адв……… е констатирала, че жалбоподателката твърди че адв……… се държал подигравателно и иронично в съдебната зала, както и че свидетелите водени от доверителката на адв………. са дали неверни показания.  Адв………. се е срещнали лично с жалподателката и адв………. След направената проверка е констатирала че няма основание за образуване на дисциплинарно производство, тъй като в  протоколите от с.з. липсват данни за твърдяното от жалбоподателката поведение на адв………. Има и жалби депозирани в РП-Н.Загора и образувана преписка която е прекратена поради липса на престъпление.   


От извършената проверка и направените обсъждания, се констатира, че липсват данни за нарушаване на Етичния кодекс на адвоката, Закона за адвокатурата, САК постанови следното


                                   Р   Е  Ш  Е Н И Е :


ОТКАЗВА да образува дисциплинарна преписка против адвокат ……………  по повод жалбата    на М.К.Д.–Г., поради липса на данни за нарушаване на Закона за адвокатурата, Етичния кодекс на адвоката .


 По точка трета от дневния ред: Постъпило е писмо от съдия Каранашева от РС-Сливен, с приложени към него препис от призовка до адв……, молба, както и определение, ведно със заверен препис от решение по гр.д. …….г. за предприемане на мерки за недопускане на адвокати от АК – Сливен за несвоевременно правена на искания за отводи.


   Адв. …….. заяви, че следва да се изготви един общ отговор, тъй като законът по никакъв начин не ограничава адвоката да прави искания от подобен род. Дори в този последен случай, искането на адвоката е уважено от съдия………..


 Поради зачестили случаи на сигнали от страна на съдии от РС и ОС – Сливен, по повод искания за отводи на съдии, САК възлага на адв. …….. и адв……… да бъде изготвен отговор по гореописаните сигнали.        


     По точка четвърта: Постъпили са два броя заявления от младши адвокати, които желаят да бъдат заличени от регистъра на мл. адвокати и вписани в регистъра на адвокатите, поради изтичане на две години юридически стаж. Заявленията са от мл. адвокат ГАЛИНА НЕНЧЕВА и мл. адвокат ВЕСЕЛИН ПЕНЧЕВ.


След извършване на проверка се констатира, че двамата навършват две години юридически стаж на 19.12.2015 година, САК


                                   Р   Е  Ш  И  :


ДА БЪДАТ заличени от регистъра на мл.адвокати и вписани в регистъра на адвокатите от АК – Сливен, поради навършване на две години юридически стаж ГАЛИНА НЕНЧЕВА и ВЕСЕЛИН ПЕНЧЕВ.


Промяната да бъде отразена в регистъра на АК – Сливен.


По точка пета: Постъпила е молба от адвокат СТАНИСЛАВА ИВАНОВА ШЕКЕРОВА с която същата моли на основание решение 469/2009 година на ВАС да бъде освободена от месечни вноски към САК и ВАС до навършване на 2 годишна възраст на детето й, родено на 1.12.2015 година. Към молбата е приложила удостоверение за раждане на детето Деница Димитрова Кънева.


След обсъждане САК


                                   Р  Е  Ш  И :


ОСВОБОЖДАВА от плащане на месечни такси към САК и ВАС за срок от две години, считано от 01.12.2015 година адвокат СТАНИСЛАВА ИВАНОВА ШЕКЕРОВА, поради раждане на дете.


По точка шеста от дневния ред: Разгледано беше заявление подадено от ДИМИТЪР ИВАНОВ ДЕЧЕВ. Същият желае да бъде вписан като адвокат в АК – Сливен. Към заявлението са подадени всички изискващи се от закона документи. Същият притежава и е удостоверил изискващия се над пет години юридически стаж.


След разглеждане на документите САК взе следното


                                   Р  Е  Ш   Е  Н  И  Е  :


ВПИСВА в списъка на АК – Сливен, ДИМИТЪР ИВАНОВ ДЕЧЕВ с ЕГН ………., с адвокатска кантора в гр.Сливен.


 


По точка седма: Секретарят на колегията направи отчет за извършените финансови разходи през изтеклия месец, които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,


                              


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от


01.12.2015  г. до 16.12.2015 година, а именно:


……………………………………………………………….


 


По точка осма : Адв. Тодор Костов запозна присъстващите с представените оферти за сключване на колективна застраховка „Професионална отговорност” за предстоящата 2016 година  , Булстрат,  и Евроинс и Виртуал Брокер ООД, Предложи да бъде сключен договор със застрахователна компания ДЗИ, със застрахователна премия 18.30 /осемнадесет лева и 0.30 ст/ лева и най-добри условия, включващи ретроактивен период.


След станалите разисквания САК,


Р  Е  Ш  И:


ОДОБРЯВА подадената оферта за сключване на колективна застраховка „Професионална отговорност” от „ДЗИ – Общо застраховане” ЕАД със застрахователна премия в размер на 18.30/осемнадесет лева и 0.30 ст./ лева. 


По точка девета от дневния ред: Постъпило е искане от Председателя на КС при АК – Сливен, адв.М.Александрова. Към искането са приложени протокол от проведено заседание на КС от 08.12.2015 година и Вътрешни правила за подготовка и провеждане на инвентаризация.


Адв. Александрова:  На основание взетите решения на проведеното заседание на КС трябва да приемем изпратените ни от ВАС, още през м.май вътрешни правила за подготовка и провеждане на инвентаризация. С оглед на това, че изтича мандата на това ръководство трябва да се направи пълна инвентаризация.  След като приемем тези правила трябва да се направи инвентаризация на ДМА, КА и документооборота. На 7.05.2015 година е пристигнало писмо с тези правила и аз не съм запозната с него.


Адв.Костов обясни, че е получено такова писмо с което ни уведомяват, че са изготвени такива правила, който на по-късен етап ще бъдат качени на служебната страница на ВАС и ако желаем можем да ги прилагаме.


Адв.Стамова: Защо е необходимо да се приемат тези правила, след като те са съобразени със Закона за счетоводство и не е нищо по-различно, освен, че е вписано, че се отнасят за АК.


Адв. Александрова: Всички колегии са ги приели, значи следва и нашата колегия да ги приеме. В последно време непрекъснато срещам укор от ръководството на колегията и не ми се оказва съдействие при осъществяване на текущ контрол. Считам, че към мен има особено отношение с оглед на това да ми се пречи да си върша работата като контролен орган. Аз искам да си върша работата , съгласно дадените ми указания от Висш контролен съвет, на проведените срещи и конференции.


Адв.Благоев: Понеже адв.Александрова поставя въпроса за лични отношения към нея, искам да й кажа, че благодарение на личните отношения с председателя на САК тя в момента заема този пост – председател на КС. Съгласно ЗА председател на КС може да бъде адвокат с 15 години юридически стаж, а тя няма. Какви са тези решения които се вземат от КС, може би искате да изземете дейността на САК. Можете да предлагате и препоръчвате да се вземат определени решения, но не и да налагате такива.


Адв. Костов: След като се запознах с взетите решения от КС, си позволих да говоря с председателя на ВКС и колеги членове на КС от други колегии. Всички ми заявиха, че никога не е ставало въпрос за правене на „стрес тестове”, за контрол по разпределение на служебни защити. В ЗПП е казано, че САК разпределя служебните защити. Никъде не е посочено, че тази му дейност следва да се контролира от КС.


Адв. Александрова: На семинара през м. юни с господин Бенатов  се обсъждаха тези въпроси.


Адв.Хачадурян: Аз, като член на КС съм присъствала преди година-две на такива срещи с ВКС. Тогава се обсъждаше въпроса за упражняване контрол върху разходването на средствата постъпили от НБПП в колегиите. Там се каза, че средствата постъпват в колегиите и могат да се използват за нуждите на колегиите.


Адв. Александрова: Прихода по чл.19 от ЗПП е от служебни защити, които съгласно действащите счетоводни стандарти са публични средства, които постъпвайки в патримониума на АК губят своя публично правен характер. Контрола на тези средства, както и по правилното им разпределение, свързано с администрирането на правната помощ може да осъществява единствено Контролния съвет към съответната колегия.


Адв. Благоев: В ЗПП е казано кой може да упражнява разпределянето на служебните защити и какви са и за какво се привеждат тези суми. Колежката Александрова с поведението си показва, че е станала заложник на хора, които не са доволни от сегашното разпределяне на служебните защити. Контролният съвет на нашата колегия на Сметна палата ли ще се прави?


Адв. Костов: В чл. 95 от ЗА са посочени точно функциите на КС /зачете го дословно от ЗА/. Аз не се притеснявам от никакви проверки, тъй като всички средства постъпили от НБПП са в отделна сметка в Уникредит Булбанк. Нито една стотинка, този съвет не си е позволил да изразходва, въпреки, че в закона пише, че се привеждат на адвокатските съвети. Нямаме никакви разходи извън бюджета. САК- Сливен не сме си позволявали да си организираме екскурзии в страната и извън страната.


Ябълката на раздора е недоволството на хора, които вече не получават служебни защити и хонорари , каквито получаваха преди години.


Адв. Христова: Миналата година на ОС бяха изготвени справки относно разпределянето на служебните защити. Тази година отново ще бъдат изготвени такива справки и ще се види, как се разпределят.


Адв. Костов: Смятам, че трябва да изберем комисия която да извърши инвентаризация на имуществото за изтичащата 2015 година.  До 31.12.2015 година да се съберат оферти от счетоводители за извършване проверка на финансово счетоводната дейност на колегията.  На първото заседание, което ще се проведе в първите дни на новата година, ще се избере проверяващия, която проверка да приключи до 15.01.2016 година, за да се изготвят отчетните доклади за събранието.


            Предлагам в комисията по инвентаризация да влязат Б.Райнов – като представител на САК, М.Александрова  и Г.Хачадурян. Ако моето предложение се приеме, ще бъде изготвена заповед за започване и извършване на инвентаризацията.


            След гласуване, САК взе следното


                                              Р Е Ш Е Н И Е :


            ИЗБИРА комисия по извършване на годишна инвентаризация на имуществото на АК – Сливен в състав: БОЖИДАР РАЙНОВ, МАРГАРИТА АЛЕКСАНДРОВА И ГАЛЯ ХАЧАДУРЯН.


 


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :


/адв.Т.Костов/


          


           ПРОТОКОЛИСТ:


/ Д.Тучкова/