СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                             


                                                                                                             


 


П  Р  О  Т  О  К  О  Л


      № 14


            Днес 22.10.2013 година се проведе заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов  – Председател на САК, Ана Станкова, Божидар Райнов, Магдалена Данчева, Лиляна Стамова,  резервен   член– Елена Христова.


            Заседанието се проведе при следния


Д Н Е В Е Н        Р Е Д :


 


1.      Разглеждане на документи на кандидати за вписване като адвокат в АК – Сливен.                                   


                                                                                  Докл.: Т.Костов


 


2.      Отчет за проведения семинар в гр.Котел на 28 и 29 септември .                                                                                                    


                                                                                  Докл.: Ана Станкова


 


3.      Информация по  подготовка, организиране стартирането на проект 4 „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ, чрез въвеждане пилотен проект за „Гореща линия за първина правна помощ” и регионални центрове за консултиране”                          


Докл.: Л.Стамова


4.      Утвърждаване на разходи:


-         Командировка до НБПП – гр.София;


-         Подготовка и провеждане на семинар в гр.Котел      


-         Довършителни работи на офиса                                                  


Докл.: Т.Костов


 


5.      Разни                                                   


-         Информация от заседанията на ВАС и предстоящите мероприятия касаещи АК – Сливен;


-Обсъждане на предложенията за изменение в Закона за адвокатурата до 30.10.2013 г./изпратен на 12.09.2013 г. и последващите предложения за промени от регионалната конференция гр.София на 04.10.2013 г.


-Провеждане на Национална конференция на Българската адвокатура в гр.Кюстендил за приемане на окончателен вариант за изменение на ЗА;


-        Подготовка и провеждане на професионалния празник на Българската адвокатура – 22.11.2013 година


1. Участие в програмата организирана от ВАС на 20, 21 и 22.11.2013 година по случай 125 г. от приемането на първия Закон за адвокатите в България;


2. Подготовка и организиране на тържествена вечер на 22.11.2013 година на колегията в гр.Сливен, както и коледно тържество


Докл. : Ана Станкова


 


По точка първа от дневния ред:


Адв. Т.Костов:


Постъпила е молба с приложени към нея всички изискващи се от ЗА документи от Петя Живкова Ивкова. Същата желае да бъде вписана като адвокат в АК – Сливен. Притежава повече от пет години юридически стаж, което е удостоверила с документи.  Посочила е кантора в гр.Сливен, ул.”Ген.Драгомиров” № 4, оф.1. Отговаря на изискванията на Закона за адвокатура.


След разглеждане на документите и станалите разисквания САК


                                              


Р  Е  Ш  И:


            ДАВА СЪГЛАСИЕ ПЕТЯ ЖИВКОВА ИВКОВА   от гр.Сливен с ЕГН ……………,  да бъде вписана, като  адвокат, в Адвокатска колегия – Сливен, с адрес на кантора – гр.Сливен, ул.”Ген.Драгомиров” № 4, оф.1.


По втора точка от дневния ред:


Адв.Ана Станкова:


Семинара като цяло мина много добре. Постарахме се при организирането да съчетаем лекциите и обучението с мероприятия свързани с историческото наследство на гр.Котел, като посещения на музеи, Пантеона на Раковски и Природо научен музей. Тържествено беше връчено нашето дарение на директора на Исторически музей – гр.Котел, за изграждане на за изграждане на молитвен кът /параклис/ в Пантеона на Георги Стойков Раковски, по случай 200 годишнината от кончината на Свети Софроний – епископ Врачански.


 На семинара присъстваха и колеги от АК – София, с която имаме сключено споразумение за съвместна работа, колеги от гр.Ямбол. За организация ни оказаха голяма помощ нашите колеги от гр.Котел, и адв.Хр.Чолакова – председател на Общински съвет - Котел, на които изказахме  благодарност  лично и чрез сайта на колегията. Получихме и писмо от колегите от АК –София в което изказва задоволство и благодарност за проведения семинар. Съдия Калина Анастасова – съдия в Софийски районен съд изпрати по електронна поща лекциите по „Делба на недвижим имот” и те бяха изпратени на ел.пощи на всички желаещи да ги ползват.


Извозването на членовете на колегията до гр.Котел стана с няколко автомобила и след представяне на фактури за гориво се изплатиха сумите на собствениците на автомобилите.  До това решение се стигна след като поискахме информация от „Пътнически превози”, каква ще бъде цената, ако за целта ангажираме автобус. Оказа се че цената на автобус с 25 места, за маршрут Сливен-Котел и обратно и престоя му там на 28 и 29.09.2013 година ще бъде в рамките на около 700 лева. След като изчислихме стойността на горивото за автомобилите с които се пътува се оказа, че е много по- ниска.


По трета точка от дневния ред: адв. Лиляна Стамова


Подготовката по организиране  на проект 4 „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ, чрез въвеждане пилотен проект за „Гореща линия за първична правна помощ” и регионални центрове за консултиране”, върви добре. Подадоха се документи от 30 адвокати, членове на колегията. Дойдоха представители на НБПП и Отворено и общество. Всички подали документи бяха вписани да участват и разпределени по области. В момента тече организиране обзавеждането на офиса с компютри, застраховки, телефони. Средствата по проекта не са много, но се надяваме работата да върви добре и да се справяме.    Проведено беше среща-обучение със вписалите се адвокати в проекта с представители на НБПП и Отворено общество.


Предстои откриване на центъра на 31.10.2013 г.


По точка четвърта от дневния ред:      адв.Т.Костов:


………………………………………………………………..


По точка пета: Адв. Т.Костов:


Получаваме своевременно информация от заседанията на ВАС за решения които касаят нашата колегия. Във връзка с обсъждането на предложенията за изменение в Закона за адвокатурата до 30.10.2013 г./изпратен на 12.09.2013 г. и последващите предложения за промени от регионалната конференция гр.София на 04.10.2013 г., сме поставили информацията на сайта на колегията и всеки може да изпрати предложения във връзка с измененията на Закона за адвокатурата. Предстои и провеждане на Национална конференция на Българската адвокатура в гр.Кюстендил за приемане на окончателен вариант за изменение на ЗА.


Във връзка с честванията на 125 г. от приемането на първия Закон за адвокатите в България  и програмата по повод Деня на Българската адвокатура, председателя и секретаря на колегията са поканени да участват и сме отговорили, че ще присъстваме на част от мероприятията защото трябва да бъдем на празничната вечеря на нашата колегия   на 22.11.2013 г.


По този повод предлагам да организираме тържествената вечер по повод нашия професионален празник. Предлагам адвокат Данчева да поеме инициативата по организиране и провеждане на тържествената вечер. Да прецени в кое заведение ще се проведе вечерята, да уточни менюто и в срок до 30 октомври да уведомим колегите адвокати.


                      


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


                        


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ:


                                  /Т.Костов/


 


                                                                       ПРОТОКОЛИСТ:


                                                                                                          /Д.Тучкова/