СЪВЕТ НА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – С Л И В Е Н


8800, гр.Сливен, пл.”Хаджи Димитър” № 2, ст.100, тел.факс: 044/622602


                                                                                                                            


                                                                                                                             


П Р  О  Т  О  К  О  Л


           № 13


            Днес, 31.10.2016 година се проведе  заседание на Съвета на Адвокатска колегия – Сливен. На заседанието присъстваха: Тодор Костов-Председател САК, Елена Христова, Сиво Сивов, Иван Благоев, Станимир Комбалов, Галя Хачадурян – редовни членове, Людмила Алексиева – резервен    член, Лиляна Стамова – Председател ДС, Магдалена Данчева – член на КС.


Заседанието се проведе при следния


Д Н Е В Е Н        Р Е Д :


1. Доклад за  извършената проверка за наличие на основание за образуване на дисциплинарно производство по чл.137, ал.5 от ЗА по жалба.


Докл.: адв...........             


 


2. Разглеждане на получени сигнали и жалба                                                                                                                            


Докл.: адв.Т.Костов  


            3. Разглеждане молба от мл.адвокат за вписване в регистъра на адвокатите, поради изтичане 2 години юридически стаж.


                                                                       Докл.: адв.Т.Костов


            4.Обсъждане организация и подготовка на честване Ден на българската адвокатура                   


Докл.: адв.Т.Костов        


 


5.Приемане и одобряване покана с дневен ред за предстоящо ОС през 2017 г.


                                                           Докл.: адв. Т.Костов   


6. Текущи въпроси


 - Запознаване с решения на Националната конференция проведена в гр.Стара Загора;


- запознаване с последните решения на ВАС –София.


             


 


По точка първа от дневния ред:


На основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК е възложил на адвокат ……….,     да извърши проверка  по жалба на Димитрина Георгиева Душева против адвокат ……………………. От извършената проверка  по подадената жалба и обяснения от адв………, проверяващият адв…….е констатирал, че адв……… е бил процесуален представител на съсобственик на жалподателката по повод техен общ имотен спор. По този повод е поел ангажимент пред клиента си да проведе разговори с жалбоподателката Душева и да направи опит да разреши възникналия помежду им спор – извънсъдебно. Във връзка с това няколко пъти е посещавал г-жа Душева на работното й място в Община – Сливен, за да разговарят, но тя е отказала. На 14.09.2016 г. адв......... направил опит отново да разговаря с г-жа Душева, но същота го уведомила, че не жалае да разговаря и посочила на ............в упълномощения си адвокат с когото го насочила да контактува. Въпросният разговор е продължил не повече от 30 секунди, което се е случило в случайно присъстващ на местото колега на адв………. След този случай, адв…….. не е разговарял с жалбоподателката.


От направената проверка и анализ на материалите по образуванат препис е видно, че адв……… не е извършил нарушение на ЗА и Етичния кодекс на адвокат. Същият е действал в кръга на своите правомощия и по молба на пълномощника си се е опитал да съдейства за извънсъдебно уреждане на спора между тях.


От извършената проверка и направените обсъждания, се констатира, че липсват данни за нарушаване на Етичния кодекс на адвоката, Закона за адвокатурата, САК постанови следното


Р   Е  Ш  Е Н И Е :


ОТКАЗВА да образува дисциплинарна преписка против адвокат ……………. по повод жалбата на Димитринка Георгиева Душева,   поради липса на данни за нарушаване на Закона за адвокатурата, Етичния кодекс на адвоката .


По точка втора от дневния ред:


Получено е писмо от съдия М. от РС – Сливен, относно действията на адвокат …… повереник по НЧХД ... От справката която е направена по сигнала става ясно, че адвокат …..в е поискал от съдия М….. копие от няколко документа приложени по делото, но му е отказано с указания, че може да се снабди с тях от ел.портал на съда. Адв……. е подал нова молба до съда, с която е заявил, че с действията си в „конкретния случай съдът проявява своеволие, което може да се квалифицира като отказ  от правосъдие, тенденциозно отношение към страните в процеса и най-вече проявя на неуважение”. С цел да се проучи случая и да се изпрати мотивиран отговор на съдия М.    , на основание чл.137 ал.2 от ЗА, Председателят на САК ВЪЗЛАГА на   адвокат …………….. – член на  САК-Сливен, да извърши проверка.


По точка трета от дневния ред: Постъпило е заявление от мл. Адвокат Веселина Колева Качарова с която същата заявява, че е навършила две години юридически стаж и моли да бъде вписана в регистъра на адвокатите и заличена от регистъра на мл.адвокати.


След обсъждане на постъпилите документи САК,


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОТПИСВА от регистъра на мл.адвокати от АК Сливен мл.адвокат ВЕСЕЛИНА КОЛЕВА КАЧАРОВА, поради навършване на две годишен юридически стаж и


            ВПИСВА в регистъра на адвокатите от АК – Сливен адвокат ВЕСЕЛИНА КОЛЕВА КАЧАРОВА.


            Промяната да бъде отразена в регистъра на АК – Сливен.


            По точка четвърта от дневния ред : Обсъдиха се предложения за честване „Деня на българската адвокатура” – 22.11.2016 година. Направи се предложение за честване  в ресторант „Свети Никола” гр. Сливен. Възложи се организация на тържествената вечеря на адв.Сивов, адв.Данчева и адв.Хачадурян. Предложи се, по утвърдена вече традиция да бъдат уважени юбилярите в колегията. Предложи се да се уведомят членовете на колегията за организирания празник, като цената която следва да заплащат ще бъде в размер на 15 лева. Определи се и срок за записване. След обсъждане направените предложения бяха приети.


            Във връзка с честването членовете на САК са поканени отВАС София да участват в организираните мероприятия за Деня на адвокатурата. От нашата колегия ще присъстват част от членовете на САК.


            По точка пета: Председателят на САК направи предложение за дневния ред на Общото събрание, което следва да се проведе в последната събота и неделя от м.януари 2017 година, съгласно ЗА.  Прочетен беше текстът на поканата и дневния ред, които трябва да бъдат публикувани в ДВ, именно/: Съветът на Адвокатска колегия – Сливен, на основание чл.81 ал. 1 от Закона за адвокатурата свиква редовно общо събрание на колегията на 28 и 29.01.2017 г. в 09.30 часа в зала 324 на Окръжен съд  – Сливен, при следния дневен ред: 1. Отчет за дейността на адвокатския съвет през отчетната 2016 година; 2. Доклад на контролен съвет; 3. Отчет на дисциплинарен съд; 4. Приемане бюджет на съвета на колегията за следващата финансова година;  6. Избор делегати за Общото събрание на адвокатите от страната в гр.София, 7. Разни.


При липса на кворум на основание чл.81 ал.4 от ЗА събранието ще се проведе същия ден в 10.30 часа на същото място и при същия дневен ред.


            След гласуване поканата с дневния ред бе одобрена.


            По точка шеста:


-Председателят на САК направи отчет за извършените финансови разходи за периода от 20.09.16 г. 30.10.2016 година,които следва да бъдат одобрени. След станалите разисквания С А К,


                              


                                               Р   Е   Ш   И  :


            ОДОБРЯВА направените финансови разходи през периода от


20.09.2016 г.до  30.10.2016 година:


           


            Разходо-оправдателните документи се намират в счетоводството в колегията.


            По точка Разни: Председателят на САК запозна присъстващите с въпросите които са поставени и разгледани на Националната конференция проведена в гр.Стара Загора. Приета е декларация с която е заявено, че ако ЗА не бъде гласуван в НС до кроя на 2016 година, ще бъдат предприети протестни действия.


            На конференцията е отчетена ниската степен на подготовка на адвокатите, което налага освен на семинари, да се организират допълнителни обучения.


            На нашите семинари в АК – Сливен, се организира предварително проучване на желания за организиране на същите и трябва да се отчете завишеното внимание и посещаемост.


 


 


След изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.


 


ПРЕДСЕДАТЕЛ САК :


                                     /адв.Т.Костов/


           ПРОТОКОЛИСТ:


                                      / Д.Тучкова/